Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Post anything about MX Simulator here. Please. I'm begging you.
User avatar
Wahlamt
Posts: 7517
Joined: Mon Sep 13, 2010 3:15 pm
Team: MLG Compton
Location: Sweden
Contact:

Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Wahlamt » Tue Dec 26, 2017 6:03 pm

Hey!

Since there is some people who seems to have a much harder time dealing with erode than others, I was thinking that if we post our hardware specs as well as our ingame settings, we might be able to pinpoint to one thing or another that is more often than not causing problems?

Either way, here is a form to as base:

Lag/smooth: Try to give examples here, if it lags, when it lags and how it affects you. If you have 2 races on the same track, same amount of riders, comparisons with FPS or something, that would help too.

Graphics card: GTX980ti
CPU: Intel i5 4690k
RAM: 8GB
V-Sync: Off

In game settings:
Image

Hope everyone can see the point of making this post and that everyone wants to help out, in order for everyone to be having a great 2018 season.

User avatar
Atom6246
Posts: 3869
Joined: Fri Jul 13, 2012 1:28 am
Team: Panini Motorsports
Location: Florida
Contact:

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Atom6246 » Tue Dec 26, 2017 11:45 pm

i5 6600k, EVGA 980 ti 6gb, 16gb ram

I raced the EMF test race on similar settings you posted (if not the exact settings) and was dropping to 111fps prob every lap. Also couldnt pinpoint what actually causes the fps to drop.
I've always had problems with gnarly frame skips (refer to video below) and erode definitely makes the chances of this happening higher which is unfortunate because as you can see it never usually ends well.

User avatar
Ddavis
Posts: 17684
Joined: Wed Sep 28, 2011 1:02 am
Location: California
Contact:

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Ddavis » Wed Dec 27, 2017 12:21 am

I've only ridden once with erode and it was in Nate's server with the SYS guys, and my ping was fine and my fps was averaging 111-125 like normal, but it just felt jittery... I wasn't able to hit rhythm sections cleanly because my game felt as if I was running 80 fps or so even though it was 125. I can't pinpoint what exactly caused it, but it was tough to play. It wasn't unplayable, just jittery enough to make you inconsistent. I've been asking if there's servers with erode currently being used, but haven't gotten a response from anyone yet.

Image

Intel Core i5 4570 (3.20 GHz)
8 GB DDR3
1 TB HDD
Windows 8.1 64-Bit
NVIDIA GeForce GTX 760
Image

User avatar
Wahlamt
Posts: 7517
Joined: Mon Sep 13, 2010 3:15 pm
Team: MLG Compton
Location: Sweden
Contact:

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Wahlamt » Wed Dec 27, 2017 12:41 am

Atom6246 wrote:i5 6600k, EVGA 980 ti 6gb, 16gb ram

I raced the EMF test race on similar settings you posted (if not the exact settings) and was dropping to 111fps prob every lap. Also couldnt pinpoint what actually causes the fps to drop.
I've always had problems with gnarly frame skips (refer to video below) and erode definitely makes the chances of this happening higher which is unfortunate because as you can see it never usually ends well.

Your offset went far up there too... Strange.. Could you post your in game graphic settings?

User avatar
Atom6246
Posts: 3869
Joined: Fri Jul 13, 2012 1:28 am
Team: Panini Motorsports
Location: Florida
Contact:

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Atom6246 » Wed Dec 27, 2017 12:43 am

Wahlamt wrote:Your offset went far up there too... Strange.. Could you post your in game graphic settings?

My usual race settings.
Image

User avatar
Lnxa
Crushed Dissenter
Posts: 1161
Joined: Thu Jan 19, 2012 4:36 am
Team: Privateer

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Lnxa » Wed Dec 27, 2017 1:22 am

Ever since the last erode performance update Jlv did I've gotten 125 solid in normal erode races (Less than 25 riders and erode 1-5).
I'm not sure if people know but changing your Nvidia control panel settings can help a lot with gaining more fps, My old computer used to take a dump if I had the control panel settings maxed.
I got 125 solid during the emf erode test race while streaming at 720p/45fps as seen here.

1060 6GB
i5 6600k @4.2GHz
16GB Ram
MXS Installed on a SSD

Image
[center][b]|[/b] 2013 EMF MX1 Champion - 3x rF 450 MX Champion ('15/'16/'17) [b]|[/b]
[url=http://www.youtube.com/Lnxamxs]Youtube[/url] [url=https://www.twitch.tv/lnxa]Twitch[/url]
"I hit my desk too hard again and my game crashed" -Rush[/center]
[img]https://yip.su/1w7sq7[/img]

barrington314
Posts: 6598
Joined: Fri Feb 18, 2011 6:03 pm
Team: me
Location: Charleston, SC

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby barrington314 » Wed Dec 27, 2017 1:40 am

Lnxa wrote:Ever since the last erode performance update Jlv did I've gotten 125 solid in normal erode races (Less than 25 riders and erode 1-5).
I'm not sure if people know but changing your Nvidia control panel settings can help a lot with gaining more fps, My old computer used to take a dump if I had the control panel settings maxed.
I got 125 solid during the emf erode test race while streaming at 720p/45fps as seen here.
[youtube]T-2_oQFuRWY[youtube]
1060 6GB
i5 6600k @4.2GHz
16GB Ram
MXS Installed on a SSD

[img]https://i.gyazo.com/a4fbbeb9ef0022895923b1176b78fbd1.png[img]


And that terrain is 4x the size of official sx tracks.

Lynch
Posts: 1441
Joined: Fri Jun 29, 2012 6:49 pm
Team: Atlas Technologies
Location: Sweden

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Lynch » Wed Dec 27, 2017 11:55 am

Lnxa wrote:Ever since the last erode performance update Jlv did I've gotten 125 solid in normal erode races (Less than 25 riders and erode 1-5).
I'm not sure if people know but changing your Nvidia control panel settings can help a lot with gaining more fps, My old computer used to take a dump if I had the control panel settings maxed.

Do you mind sharing what settings you think is optimal for mxs?

User avatar
Rayvenator
Posts: 857
Joined: Fri Oct 16, 2015 3:57 pm
Team: TM Factory Racing
Location: Flädie, Sweden
Contact:

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Rayvenator » Wed Dec 27, 2017 12:02 pm

Lnxa wrote:Ever since the last erode performance update Jlv did I've gotten 125 solid in normal erode races (Less than 25 riders and erode 1-5).
I'm not sure if people know but changing your Nvidia control panel settings can help a lot with gaining more fps, My old computer used to take a dump if I had the control panel settings maxed.


Yeah it feels like control panel settings have far more impact on game performance than the actual in game settings.
Image

User avatar
Lnxa
Crushed Dissenter
Posts: 1161
Joined: Thu Jan 19, 2012 4:36 am
Team: Privateer

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Lnxa » Wed Dec 27, 2017 6:16 pm

Lynch wrote:
Lnxa wrote:Ever since the last erode performance update Jlv did I've gotten 125 solid in normal erode races (Less than 25 riders and erode 1-5).
I'm not sure if people know but changing your Nvidia control panel settings can help a lot with gaining more fps, My old computer used to take a dump if I had the control panel settings maxed.

Do you mind sharing what settings you think is optimal for mxs?

The first 2 are control panel settings and the last one is Nvidia Inspector.
Image
Image
Image
[center][b]|[/b] 2013 EMF MX1 Champion - 3x rF 450 MX Champion ('15/'16/'17) [b]|[/b]
[url=http://www.youtube.com/Lnxamxs]Youtube[/url] [url=https://www.twitch.tv/lnxa]Twitch[/url]
"I hit my desk too hard again and my game crashed" -Rush[/center]
[img]https://yip.su/1w7sq7[/img]

User avatar
Ddavis
Posts: 17684
Joined: Wed Sep 28, 2011 1:02 am
Location: California
Contact:

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Ddavis » Wed Dec 27, 2017 6:20 pm

I just tried erode in the flowtech server with about 10 people in there and same thing, 125 fps but the game wasn't running smoothly. So weird!
Image

User avatar
Lnxa
Crushed Dissenter
Posts: 1161
Joined: Thu Jan 19, 2012 4:36 am
Team: Privateer

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Lnxa » Wed Dec 27, 2017 6:23 pm

Ddavis wrote:I just tried erode in the flowtech server with about 10 people in there and same thing, 125 fps but the game wasn't running smoothly. So weird!

Make sure you don't play sim with Shadow play on (If you have it), Sometimes it works fine but sometimes mine makes my game feel like Vsync is on.
[center][b]|[/b] 2013 EMF MX1 Champion - 3x rF 450 MX Champion ('15/'16/'17) [b]|[/b]
[url=http://www.youtube.com/Lnxamxs]Youtube[/url] [url=https://www.twitch.tv/lnxa]Twitch[/url]
"I hit my desk too hard again and my game crashed" -Rush[/center]
[img]https://yip.su/1w7sq7[/img]

Matias43_
Posts: 1213
Joined: Sun Aug 23, 2015 5:38 am
Team: MV Films
Location: NJ

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Matias43_ » Wed Dec 27, 2017 7:15 pm

I wish there was an sx server with erode so people could test some settings out

User avatar
MxTracksScotland
Posts: 291
Joined: Thu Oct 22, 2015 3:33 pm
Team: #THECHAMPCHAMP
Location: Scotland

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby MxTracksScotland » Wed Dec 27, 2017 7:25 pm

LOmmel was fine with erode, Was allways on 111fps or 125 fps. PCSPECS : i5 7500k - 1050 - 1tb -16gbRAM

My settings
Image
Image

User avatar
Ddavis
Posts: 17684
Joined: Wed Sep 28, 2011 1:02 am
Location: California
Contact:

Re: Erode lag or not? Post your hardware specs/settings

Postby Ddavis » Wed Dec 27, 2017 7:40 pm

MxTracksScotland wrote:Was allways on 111fps or 125 fps.


FPS isn't the issue, its just not running smoothly. It's weird I wouldn't know what it is.
Image


Return to “General Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 37 guests