Shadows.pgm Problems

All about making tracks for MX Simulator
User avatar
Sabo
Posts: 74
Joined: Sat Sep 12, 2015 1:01 am
Team: PBR Racing
Location: Western PA
Contact:

Shadows.pgm Problems

Postby Sabo » Tue Aug 15, 2017 5:15 am

I've been making a track recently and I can't get these damned shadows to work. I've done them before and I have the shadows.pgm file done and in the folder, but no matter what I do I (smoothing at -5 strength, /forcereload) cannot get the shadows to render in game. Am I missing something that I need to do? I have a lot of statues, so the editor is at about -70000000 fps, but I'll try just about anything. If you have any ideas (decal shadows are not an option) or need anything to help diagnose my problem, let me know! Any help is appreciated, this getting is quite frustrating lol.

If you can help fix my problem I'll send you a beta to try, I need people since its an erode dedicated track. If you've ridden Peach Farms, this track has big jumps too, but no collidable bales ;).
Image
yo babi boi Sane Dabo

jlv
Site Admin
Posts: 12375
Joined: Fri Nov 02, 2007 5:39 am
Team: No Frills Racing
Contact:

Re: Shadows.pgm Problems

Postby jlv » Wed Aug 16, 2017 1:38 am

The file has to be a true PGM file. To check it, open the shadows.pgm file in a text editor. The first three lines should look something like this:

P5
1025 1025
255
Josh Vanderhoof
Sole Proprietor
jlv@mxsimulator.com
If you email, put "MX Simulator" in the subject to make sure it gets through my spam filter.

User avatar
Sabo
Posts: 74
Joined: Sat Sep 12, 2015 1:01 am
Team: PBR Racing
Location: Western PA
Contact:

Re: Shadows.pgm Problems

Postby Sabo » Thu Aug 17, 2017 7:58 pm

No dice.

It was:
P6
2049
2049
255
so I changed it to:
P6
2049 2049
255
but no change. Could it still be formatted differently because of the two separate lines for resolution?
Image
yo babi boi Sane Dabo

barrington314
Posts: 6064
Joined: Fri Feb 18, 2011 6:03 pm
Team: me
Location: Charleston, SC

Re: Shadows.pgm Problems

Postby barrington314 » Thu Aug 17, 2017 9:08 pm

Sabo wrote:smoothing at -5 strength

just fyi, this still might smooth a little bit. If you do it enough, it'll probably become noticeable. Better way is to have raise tool on and make the submode say "lower only".

Sabo wrote:(decal shadows are not an option)

Why not? If you can open it in photoshop, then you could use it as a decal overlay if you don't find another solution.
Also, I think really low graphics settings might cause you to not see the shadows, even though they are there. I think they get so blurry that it just blends to everything else.

jlv
Site Admin
Posts: 12375
Joined: Fri Nov 02, 2007 5:39 am
Team: No Frills Racing
Contact:

Re: Shadows.pgm Problems

Postby jlv » Fri Aug 18, 2017 12:58 am

Sabo wrote:No dice.

It was:
P6
2049
2049
255
so I changed it to:
P6
2049 2049
255
but no change. Could it still be formatted differently because of the two separate lines for resolution?

It has to be a P5 grayscale image. P6 is RGB. Try converting to grayscale before you export it.
Josh Vanderhoof
Sole Proprietor
jlv@mxsimulator.com
If you email, put "MX Simulator" in the subject to make sure it gets through my spam filter.

User avatar
aeffertz
Posts: 2410
Joined: Sat Sep 06, 2014 7:01 am
Location: Wiscansin

Re: Shadows.pgm Problems

Postby aeffertz » Fri Aug 18, 2017 1:54 am

jlv wrote:
Sabo wrote:No dice.

It was:
P6
2049
2049
255
so I changed it to:
P6
2049 2049
255
but no change. Could it still be formatted differently because of the two separate lines for resolution?

It has to be a P5 grayscale image. P6 is RGB. Try converting to grayscale before you export it.


I bet that's why whenever I export in PS they never work! Thanks for tip.

User avatar
Sabo
Posts: 74
Joined: Sat Sep 12, 2015 1:01 am
Team: PBR Racing
Location: Western PA
Contact:

Re: Shadows.pgm Problems

Postby Sabo » Fri Aug 18, 2017 5:00 am

jlv wrote:
Sabo wrote:No dice.

It was:
P6
2049
2049
255
so I changed it to:
P6
2049 2049
255
but no change. Could it still be formatted differently because of the two separate lines for resolution?

It has to be a P5 grayscale image. P6 is RGB. Try converting to grayscale before you export it.


That fixed my problem, thanks JLV! I figure you're busy doing stuff but if I upload something for my friends, I'll send you a link for lolz.
Image
yo babi boi Sane Dabo

User avatar
Sabo
Posts: 74
Joined: Sat Sep 12, 2015 1:01 am
Team: PBR Racing
Location: Western PA
Contact:

Re: Shadows.pgm Problems

Postby Sabo » Fri Aug 18, 2017 5:48 am

barrington314 wrote:
Sabo wrote:smoothing at -5 strength

just fyi, this still might smooth a little bit. If you do it enough, it'll probably become noticeable. Better way is to have raise tool on and make the submode say "lower only".

I'll have to remember that. It definitely feels a little bit more tame, but erode will eat it up.

Sabo wrote:(decal shadows are not an option)

Why not? If you can open it in photoshop, then you could use it as a decal overlay if you don't find another solution.
Also, I think really low graphics settings might cause you to not see the shadows, even though they are there. I think they get so blurry that it just blends to everything else.


I might end up doing that anyways, now I'm having problems because the shadows are too dark and the track is too bright. It's a culmination of problems, but atleast I know how to fix these lmao.
Image
yo babi boi Sane Dabo

barrington314
Posts: 6064
Joined: Fri Feb 18, 2011 6:03 pm
Team: me
Location: Charleston, SC

Re: Shadows.pgm Problems

Postby barrington314 » Fri Aug 18, 2017 4:35 pm

Sabo wrote:
I might end up doing that anyways, now I'm having problems because the shadows are too dark and the track is too bright. It's a culmination of problems, but atleast I know how to fix these lmao.

Lower the opacity on the shadows in photoshop.

User avatar
Sabo
Posts: 74
Joined: Sat Sep 12, 2015 1:01 am
Team: PBR Racing
Location: Western PA
Contact:

Re: Shadows.pgm Problems

Postby Sabo » Sat Aug 19, 2017 3:50 am

barrington314 wrote:
Sabo wrote:
I might end up doing that anyways, now I'm having problems because the shadows are too dark and the track is too bright. It's a culmination of problems, but atleast I know how to fix these lmao.

Lower the opacity on the shadows in photoshop.


Image
Image
yo babi boi Sane Dabo

User avatar
Sabo
Posts: 74
Joined: Sat Sep 12, 2015 1:01 am
Team: PBR Racing
Location: Western PA
Contact:

Re: Shadows.pgm Problems

Postby Sabo » Sat Aug 19, 2017 3:50 am

barrington314 wrote:
Sabo wrote:
I might end up doing that anyways, now I'm having problems because the shadows are too dark and the track is too bright. It's a culmination of problems, but atleast I know how to fix these lmao.

Lower the opacity on the shadows in photoshop.


Image
Image
yo babi boi Sane Dabo


Return to “Track Editing”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests